Tres de cada quatre pernoctacions a la província de Barcelona han estat de turistes espanyols aquest estiu

  • En un estiu marcat per la crisi de la COVID-19, el mercat domèstic i de proximitat ha pal·liat part de la caiguda de la demanda a les destinacions turístiques de la província, motivada sobretot pel decreixement del mercat estranger

  • Segons dades recollides pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona, el turista català allotjat en alguna de les destinacions de Barcelona durant els mesos de juliol i agost ha caigut un 2,5% respecte el mateix període del 2019 i, fins i tot, ha crescut un 39,5% en el cas dels allotjaments de turisme rural

  • La Diputació de Barcelona ha posat en marxa aquesta setmana la campanya “Quina Barcelona coneixes tu?” per apel·lar al públic de proximitat a continuar gaudint de les destinacions properes durant aquesta tardor

El turista domèstic ha realitzat un 75% del total de pernoctacions durant els mesos de juliol i agost, mentre que l’any passat el pes del mercat domèstic durant aquests mesos representava un 31%. Aquest impuls contraresta la caiguda del mercat estranger, que ha presentat variacions interanuals d’un -71%, en el cas de França, o del -98%, en el cas dels Estats Units i Canadà. L’estímul del mercat domèstic i de proximitat ha destacat especialment a les comarques d’interior de la província de Barcelona, com l’Anoia, el Bages, el Moianès, Osona i Berguedà, sobretot en els allotjaments de turisme rural i càmpings, enfront dels allotjaments hotelers que han patit ocupacions més baixes en general, segons dades recollides pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona.

1

Després de la campanya d’estiu “Catalunya és casa teva”, promoguda per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la resta de diputacions catalanes, i per tal de donar continuïtat a aquesta aposta pel turisme de proximitat, la Diputació de Barcelona ha endegat la campanya “Quina Barcelona coneixes tu?”, que vol presentar les comarques de Barcelona com una destinació propera i de qualitat. La campanya es pot veure a través de diferents canals, amb peces genèriques i altres d’específiques per productes, com l’enoturisme, el golf, la cultura, el turisme rural... A les xarxes socials es pot seguir a través de l’etiqueta #QuinaBarcelonaConeixes i dels perfils de @bcnmoltmes.

Aquesta campanya s’alinea amb l’estratègica turística de la Diputació de Barcelona, l’Estratègia ZerO, que vol donar suport  a un dels sector més castigats pels efectes de la COVID-19, el turisme. La Destinació Barcelona i Catalunya necessita redefinir i reactivar el sector turístic per evitar, així, el tancament de moltes petites i mitjanes empreses.


Estratègia ZerO, potenciar el turisme sostenible, responsable i de proximitat

En aquet sentit, la Diputació de Barcelona va posar en marxa aquest mes d’abril l’Estratègia ZerO com a primer pas per redefinir aquest sector i potenciar el turisme sostenible i responsable per tal que la Destinació Barcelona sigui un bon lloc per viure i per visitar, potenciant així al visitant que valora la destinació, que consumeix local i que respecta l’entorn, garantint la seva sostenibilitat social, econòmica i cultural.


El client de proximitat ha estat sempre el client natural de les comarques de Barcelona. El turista/resident ha estat prioritari i, en aquests moments, més que mai. El client de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana és el visitant més important i fidel per a aquesta Destinació, i, per tant, el que pot visitar-la més vegades, generant més impacte econòmic i activitat turística.

Aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona vol donar suport també a les pimes, microempreses i autònoms per mantenir la seva activitat turística i, en col·laboració amb els ajuntaments de la província de Barcelona, recuperar l’activitat econòmica i mantenir l’activitat empresarial. Així, conjuntament amb els ens locals, s’han desplegat diferents xarxes de suport a les empreses i emprenedors, per a l’ocupació laboral, per a la gestió i la promoció turística.

 

Cal recordar que la Diputació de Barcelona va posar en marxa el mes de maig “El Compromís municipal (2020-2023) amb la reactivació econòmica i social”, dotat amb 1.000 milions d’euros, que es desenvolupa, d’una banda, a través d’un Pla de Xoc dotat amb 100 milions d’euros per fer front de forma imminent als efectes de la pandèmia de la COVID-19 i, de l’altra, amb un nou Pla Xarxa de Governs Locals que permet destinar, durant els propers tres anys, 900 milions d’euros per a  reactivar socialment i econòmica les ciutats i pobles de la província.

Ràdio Pineda, 18.09.2020

Economía