La suspensió de l’IRONMAN provocarà el tancament prematur dels establiments turístics

La notícia de la suspensió del triatló IRONMAN Barcelona i del 70.3, previstes totes dues proves pel primer cap de setmana d’octubre, ha caigut com un gerro d’aigua freda sobre el sector turístic calellenc i maresmenc; qui confiava en aquestes proves per poder respirar una mica alleugerits en una de les temporades més atípiques i econòmicament devastadora dels darrers anys. Des de l’ATC, la seva presidenta, Sònia Hernández, ha lamentat la suspensió i alertat que aquest fet farà que la temporada turística acabi el 31 d’agost. En la mateixa línia s’ha expressat el president del gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, qui ha coincidit a dir que són molt males notícies per a un sector que ja està molt afectat per la crisi del coronavirus.

platja gran

En declaracions a Ràdio Calella TV, la presidenta de l’Associació Turística de Calella(ATC), ha valorat molt negativament la cancel·lació i ha assegurat que ja tenien pràcticament la totalitat de reserves fetes. Ara, els tocarà fer una devolució o intentar que els esportistes vulguin conversar la reserva pel 2021.

Ho valorem negativament. Tot estava molt ben venut des de l’any anterior. Quan va acabar la prova del 2019 vam començar a fer reserves per aquest 2020. A més, en saber-se la cancel·lació de les proves del maig, ja vam reubicar totes aquestes reserves a l’octubre d’aquest any.

La suspensió de l’IRONMAN també provocarà que els hotels que han decidit obrir aquest estiu tanquin de manera prematura. Molts tenien la intenció d’estirar la temporada fins a l’octubre, d’altres optaven per tancar a finals d’agost i reobrir el primer cap de setmana d’octubre coincidint amb les proves. Ara però, tot se’n va en orris i aquesta suspensió cal afegir-li les restriccions que s’estan aplicant a nivell Europeu per no viatjar a territori espanyol. De fet l’Organització Mundial de la Salut (OMS) critica Espanya per no haver informat clarament de com s’estan gestionant els rebrots. L’OMS avisa que molts països estan imposant restriccions per viatjar a l’estat espanyol perquè no queda clar si es podran contenir els casos nous. Per tot plegat, Hernández avisa que la majoria d’establiments començaran a tancar la setmana vinent.

 Hi ha molts hotels que acabaran la seva temporada el 31 d’agost. Alguns volien tancar temporalment i obrir a finals de setembre però amb la cancel·lació de la prova tancaran prematurament. No tan sols per aquesta suspensió de l’IRONMAN sinó també per totes les restriccions que s’estan imposant en l’àmbit europeu.

El president del gremi d’Hostaleria del Maresme ha anat més enllà, i ha assegurat en declaracions a Ràdio Calella TV, que alguns establiments ara tancats, anaven a obrir només per l’IRONMAN, ja que els esportistes que s’allotgen en els hotels acostumen a ser clients habituals any rere any.

Els establiments que en principi estan oberts en aquests moments la seva voluntat i intenció era poder estirar l’obertura fins a l’octubre. De fet alguns establiments que ara estan tancats o tancaven a mitjans d’agost, també havien previst la possibilitat de poder reobrir a l’octubre pels esportistes.

Malgrat tot, Noguera ha dit que la notícia era previsible. L’augment de contagis de les darreres setmanes i la possible segona onada de cara a l’octubre, els feia ser bastant pessimistes.

Era un fet una mica previsible en aquestes dates, tot i que sempre hi havia l’esperança que en darrer moment es pogués celebrar. Però ho veiem amb escepticisme que es pogués celebrar. I a més, veient la situació que ens ve, tampoc no facilita la possibilitat de realitzar aquest esdeveniment tan important.

Des del sector turístic ja es tenia coll avall que la temporada del 2020 arrencaria amb moltes dificultats, però es confiava a tenir una tardor intensa, pels múltiples esdeveniments que s’havien de reprogramar pels mesos de setembre, octubre i novembre. Ara, el 31 d’agost la majoria d’hotels tornaran a tancar les portes en la que ha estat la temporada més crua dels darrers anys.

Ràdio Calella, 20.08.2020