El turisme, en situació crítica

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va qualificar ahir de situació “molt crítica” la que està vivint el sector turístic a Catalunya i va demanar al govern de l’Estat que, com a mínim, allargui els ERTO “fins al mes de març” de l’any que ve.“Es tracta d’una petició al govern espanyol en majúscula, en vermell i fluorescent”, va dir Chacón, que va recordar que un 25% dels expedients temporals d’ocupació presentats a Catalunya estan vinculats al turisme.

La consellera va explicar que els empresaris del sector –de qui va recordar que “han fet els deures i s’han gastat molts diners en plans de seguretat i higiene”– necessiten ajudes directes i, potser, la suspensió de tributs, i va tornar a demanar a l’Estat 7.500 milions de les ajudes que han d’arribar d’Europa, una xifra mínima si es té en compte que el turisme català representa un 23% del de tot l’Estat i un 12% del PIB de Catalunya.

En una trobada amb periodistes la consellera va assegurar que les pitjors previsions que s’havien fet, entre aquestes la pèrdua de 15.000 milions i més de 90.000 llocs de treball, es compliran (i potser encara més) i que ara mateix, en ple mes d’agost, l’ocupació turística és molt fluixa. “Estem recorrent tot el país i us puc dir que la setmana passada, finals de juliol, a la Costa Daurada l’ocupació era d’entre un 15% i un 18%; al Maresme, d’un 30%, i al Pallars Sobirà, d’un 50%”. “Aquest estiu, qui faci més d’un 50% tirarà coets”, va assegurar.

Menys de 80.000

Les paraules de la consellera les van avalar, ahir mateix, les últimes dades de l’Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) de l’INE, que diuen que durant el mes de juny el nombre de turistes internacionals que va visitar Catalunya va ser de 76.634, un 96,5% menys. La poca afluència de visitants estrangers també va repercutir en la despesa, que va ser de només 39 milions d’euros, un 98,5% menys que el juny del 2019.

Pel que fa a les dades acumulades en la primera meitat de l’any, segons l’Instituto Nacional de Estadística (INE), Catalunya arrossega un descens d’un 74%, amb 2,3 milions de turistes. Aquests visitants només han fet una despesa total de 39 milions d’euros; és a dir, un 98,5% menys que l’any anterior, segons les dades provisionals de l’Enquesta de Despesa Turística (Egatur), també fetes públiques ahir. La despesa per persona es va situar en uns 507 euros, un 56,2% menys, mentre que la despesa per persona i dia va ser de 104 euros, un 52% menys. L’estada mitjana per persona va ser de 4,9 dies, un 8,7% menys.

Aquesta és la clau de la catàstrofe: la no arribada de turistes estrangers, que l’any 2019 van ser 19,3 milions de persones. El director general de Turisme, Octavi Bono, va voler aclarir que l’any passat, a part dels estrangers, a Catalunya també van fer turisme més de 19 milions de persones provinent del mercat estatal; és a dir, 8 milions de catalans (en aquest cas es compten els desplaçaments) i 6 milions d’espanyols. Uns turistes que aquest any són l’aixopluc del sector, però que de totes totes són insuficients. Quin és el problema?, doncs que “el mercat interior genera un 14% dels ingressos i el mercat internacional, un 86%, que l’any passat van ser més de 21.000 milions”.

Àngels Chacón va lamentar els entrebancs afegits que s’està trobant el turisme català, com ara les recomanacions de no venir a Catalunya fetes per alguns països. En aquest punt va considerar que sí que és veritat que “cal recuperar la confiança”, però va dir que entén que estats com ara França recomanin no venir a Catalunya per “potenciar el seu propi turisme interior”. Tot i així, i segons l’estadística de l’INE, els francesos han continuat sent els primers visitants de Catalunya.

La consellera va recordar que del turisme depenen molts sectors, fins i tot el primari, i va lamentar que es parli que al país hi ha “monocultiu del sector turístic”. “No vull sentir més la paraula monocultiu. A Catalunya no hi ha cap sector que representi més d’un 15%”, va assegurar. En tot cas, la consellera d’Empresa i Coneixement va voler deixar clar que avui “Catalunya és una destinació completament segura”.

LES XIFRES

98,5
per cent
va caure la despesa dels turistes estrangers el mes de juny, que només van gastar 39 milions d’euros.
 
14
per cent
dels ingressos el fa el mercat interior. L’estranger suposa un 86%, que el 2019 van ser 21.000 milions.

 

El Punt Avui, 04.07.2020

Societat