El Gremi d’Hostaleria aplaca l’eufòria provocada per l’anunci que la temporada arrenca l’1 de juliol

El sector del turisme maresmenc ha rebut amb escepticisme l’anunci de Sánchez de poder reprendre l’activitat turística a partir de l’1 de juliol. Quan falta un mes i escaig perquè puguin començar a arribar els primers turistes, el sector hoteler no les té totes per poder reprendre la temporada amb normalitat. Les limitacions d’aforament, l’adaptació de tots els establiments als nous protocols i la incertesa del que vindrà, fan que el sector vegi per perduda gran part de la temporada. Aquest estiu no hi haurà platges plenes de gom a gom, ni grans cues en monuments per visitar i lluny quedaran les aglomeracions i el turisme de masses.

hotel00000000

El coronavirus ha deixat al turisme molt debilitat i ara el govern espanyol vol començar a recuperar l’activitat, en un sector que representa el 12% del seu PIB. L’objectiu del govern espanyol és salvar la temporada i poder començar obrir establiments com més aviat millor. El gremi del turisme però, es mostra escèptic aquesta ràpida recuperació i és que a hores d’ara el futur de la temporada d’estiu és incert. Jordi Noguera, president del Gremi d’Hostaleria del Maresme,  puntualitza que les declaracions de Pedro Sánchez no s’han traduït pel moment en reserves i per això demana prudència a l’hora de crear expectatives que potser no es podran complir.

El sector veu amb escepticisme aquestes declaracions. Cal ser prudents i cautelosos. Anunciar que hi haurà facilitats per entrar turisme estranger a territori espanyol, em sembla perfecta però la realitat serà la que serà i ara és que no tenim reserves. Si les reserves no estan consolidades abans de juliol, no hi ha llibertat de mobilitat i no tenim una bona logística, tot això comporta unes dificultats molt grans per dir que el mes de juliol els turistes arribaran amb tota facilitat.

De fet segons Noguera, a cinc dies per arribar al mes de juny i començar la temporada alta pels hotelers, molts establiments encara no saben si obriran les seves portes per intentar salvar el que queda de temporada, havent perdut ja campanyes importants com la Setmana Santa. Les noves condicions d’obertura fan més complicada la reactivació del sector.

Les inversions que s’han de fer per adequar els establiments són molt costoses. El cert és que començar l’activitat, engegar els negocis amb la incertesa de si hi haurà turistes, fa que els empresaris tinguin els seus dubtes per tirar endavant la temporada.

Un altre factor clau serà l’arribada de turistes estrangers. Si Sánchez dissabte anunciava que els turistes podrien començar a trepitjar sòl espanyol a partir de l’1 de juliol, Noguera ho veu complicat. El president del gremi no preveu una gran afluència de turisme estranger per aquesta temporada. I és que molts països europeus estan fent campanyes per potenciar el seu turisme nacional.

Els països emissors de turisme veurem quines decisions i mesures prenen a l’hora d’incentivar als mateixos ciutadans a sortir de vacances. Entenc que països emissors com França alemanya seran els primers interessants en intentar que els seus ciutadans facin les vacances en els seus països.

De fet per tal d’incentivar l’arribada de turisme estranger, ahir la ministra d’Exteriors, Arancha González, va avançar que a partir de l’1 de juliol ja no caldrà passar la quarantena de dues setmanes. La mesura va ser imposada a mitjans de maig per tal d’evitar possibles rebrots de coronavirus.

 

Ràdio Calella, 26.05.2020

SOCIETAT