Els ajuntaments del litoral català sol·liciten 5.771 activitats i serveis de temporada a 467 trams de platges

Un total de 67 municipis del litoral català han sol·licitat al Departament de Territori i Sostenibilitat l’autorització de 5.771 activitats i instal·lacions en 467 trams de platges i fronts litorals durant aquesta temporada de bany. D’aquestes activitats, 2.113 són comercials (guinguetes, gandules, escoles nàutiques, lloguers d’embarcacions o camps de boies). Són dades molt similars a les del 2020.

La Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori ja ha autoritzat el 84% d’aquestes sol·licituds, incloses les dels municipis més turístics, i la resta s’aniran analitzant durant les properes setmanes, abans de l’inici de la temporada de bany a principis de juny.

De les 5.771 activitats sol·licitades, el 42,92% es duran a terme en platges que rebran el distintiu Bandera Blava. Aquest any són un total de 97 (26 a Girona, 31 a Barcelona, 29 a Tarragona i 11 a les Terres de l’Ebre), el que fa palès la bona qualitat de les platges i zones de bany catalanes. Alhora, les platges i trams litorals representen una oferta turística de qualitat, complementada amb els serveis de temporada que sol·liciten els municipis. Un total de 22 ports esportius també rebran Banderes Blaves aquest estiu.

La ciutadania pot consultar la meteorologia i l’estat de les platges i zones de bany en el visor Platges.cat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Pel que fa als serveis de temporada, es poden consultar al visor del servei de Costes del DTES a partir de Sant Joan.

A més de les Banderes Blaves a les platges i els ports, l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) també atorga altres distintius de qualitat per reconèixer actuacions d’educació ambiental, ús sostenible del litoral o accions per facilitar l’ús de la platja a persones amb mobilitat reduïda, per exemple. Catalunya ha obtingut diversos d’aquests guardons:

  • Xarxa de Senders Blaus 2020: Distingeix itineraris que enllacen platges o ports amb Bandera Blava i que contribueixen positivament a l’ús sostenible del litoral. Els senders amb aquest distintiu a Catalunya són:
GIRONA:
Castell-Platja d’ Aro: Camí de Ronda de S’Agaró.
Sant Feliu de Guíxols: Camí de Ronda de la playa de Sant Pol a Sant Feliu.
Lloret de Mar: Ruta de la marxa de les platges.
TARRAGONA:
Torredembarra: Sender Blau Cal Bofill-Baix a Mar – Els Muntanyans.
Vandellòs i Hospitalet de l’Infant: Sender Litoral del Jonquet.
TERRES DE L’EBRE:
L’Ametlla de Mar: Camí de Ronda l’Ametlla de Mar (GR92).
Alcanar: Les Cases – Marjal – Sol de Riu.
  • Centres Blaus 2020: S’atorga als municipis que han obtingut Bandera Blava 2021 i que tenen un centre de visitants, aula de mar o de naturalesa, visitable per la població en general i que inclogui entre els seus objectius i activitats l’educació ambiental sobre els ecosistemes litorals i/o el desenvolupament sostenible, així com informació específica sobre el programa Bandera Blava. El municipi ha de presentar un dossier justificatiu de la seva proposta i, l’any següent, la memòria anual de l’activitat. Els Centres Blaus amb distintiu a Catalunya són:
GIRONA:
Lloret de Mar: Casa del Mar
BARCELONA:
Badalona: Escola del Mar
                 Escola Natura Angeleta Ferrer
Barcelona: Centre de la Platja
Castelldefels: Centre Cal Ganxo
TARRAGONA:
Altafulla: L’Hort de la Sínia
Torredembarra: Cal Bofill
TERRES DE L’EBRE:
L’Ametlla de Mar: Centre d’Interpretació de la Pesca

Cal destacar que, igual que l’any passat, l’ADEAC va adaptar els criteris que es tenen en co

Ràdio Marina, 10.06.2021