El Consell Comarcal aprova una declaració institucional per fer front a l’emergència climàtica

El Consell Comarcal del Maresme ha aprovat per unanimitat una Declaració de situació d’Emergència Climàtica per fer front i lluitar contra l’escalfament del planeta.

 Imatge d'arxiu.
Imatge d'arxiu.
 

Una mesura que vol treballar de manera conjunta des del territori comarcal contra el canvi climàtic i que obligarà a repensar de dalt a baix el model actual. Amb aquesta declaració, es pretén crear un marc on activar com més aviat millor un la pla d’acció per lluitar contra el canvi climàtic, així com crear una taula de diàleg amb la societat civil, científics, sectors econòmics i l’administració. També es vol crear un observatori del canvi climàtic.

Precisament, el Maresme és una de les comarques més vulnerables davant l’escalfament global segons assenyalen totes les prediccions i models científics, tant per la seva orografia com la disposició cap al mar. És per això, que una de les primeres accions que farà serà crear la Mesa de treball per l’adaptació al Canvi Climàtic. Una fórmula participativa i transversal que comptarà amb la representació de l’àmbit científic, la societat civil, els agents econòmics i l’administració.

En el marc d’aquest acord, el Consell Comarcal també es compromet a crear l’Observatori de Canvi Climàtic del Maresme, que concretarà accions i gestions encaminades a disminuir o evitar les emissions de CO2. També es donarà suport als ajuntaments de la comarca en el procés de descarbonització del municipi. Es gestionaran ajuts i tràmits de subvencions i s’impulsaran formacions per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic.
Segons apunten des del Consell Comarcal, aquestes accions es començaran a desenvolupar a finals d’aquest any o a principi del que ve, quan hagin arribat dos estudis que posaran llum als objectius que hi ha sobre la taula.
Tot plegat posarà sobre la taula el full de ruta per lluitar contra el canvi climàtic des de la comarca. Un cop escollides les prioritats, caldrà trobar els recursos per fer prosperar les actuacions. Des del Consell Comarcal s’espera poder comptar amb part dels fons que la Unió Europea vol destinar a la recuperació verda.

 

Ràdio Calella

29/03/2021