La restauració, la cultura i l’esport continuaran tancats 10 dies més

Cadires apilades a la terrassa d’un restaurant calellenc

Els centres d’estètica o de massatges podran tornar a obrir aquest divendres 12 de novembre, tal com ha acordat el comitè tècnic del Procicat, que manté les restriccions per a la resta d’activitats afectades per les mesures anti-Covid durant 10 dies més. És a dir, bars i restaurants només podran oferir servei a domicili i per emportar i seguiran prohibides les activitats culturals i esportives, excepte les competicions professionals. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Samper, han comparegut aquest migdia en roda de premsa per donar detalls de la nova resolució davant la situació epidemiològica actual: ha baixat la velocitat de propagació del virus però continua sent alta la pressió hospitalària i de les Unitats de Cures Intensives.

 Cadires apilades a la terrassa d’un restaurant calellenc

Tot i que el Departament d’Empresa havia fet públic una proposta per flexibilitzar les restriccions en el sector de la restauració, permetent obrir les terrasses per servir dinars; el Procicat finalment ha decidit prorrogar-les durant 10 dies. La consellera de Salut ha donat a conèixer els detalls de la resolució que entrarà en vigor aquest divendres amb dues úniques novetats: s’aixeca la prohibició als centres d’estètica, que podran donar servei individual i amb cita prèvia, i la limitació a 100 persones l’assistència als centres de culte.

Els locals que fan serveis individuals amb contacte físic proper, sense generar interaccions socials noves. Em refereixo a centres d’estètica o de massatges i serveis sanitaris. En aquesta resolució també entra en vigor la limitació a 100 persones en els centres de culte, que s’afegeix a la limitació del 30% en l’aforament.

La resta de serveis i activitats continuaran amb les mateixes restriccions, fins el dilluns 23 de novembre. També el triple confinament, tal com ha confirmat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

El perimetral de tot Catalunya, cada dia; el confinament nocturn entre les 22h i les 6h; i el perimetral municipal de cap de setmana entre les 22h de dijous i fins les 6h de dilluns.

A partir del 23 de novembre, quan venci la pròrroga de les restriccions, s’aplicarà el full de ruta de la desescalada de la segona onada de la pandèmia que, segons ha recalcat la consellera Vergés, es farà de forma progressiva i acordada amb els sectors afectats. Les primeres activitats i serveis que es recuperaran seran els que es desenvolupin a l’aire lliure. Per tant, incloent les terrasses de bars i restaurants.

Estem treballant en una proposta de pla pel retorn de l’activitat afectada per les pròximes setmanes i mesos, que es treballarà en el sí del Govern però també amb els sectors afectats. S’aplicaria un cop finalitzada aquesta resolució de 10 dies, a partir del dilluns 23 novembre, primer en el retorn de les activitats amb menor risc. Són les que es fan a l’aire lliure, també les terrasses de restauració.

La pròrroga de les restriccions implica que es mantenen les limitacions d’aforament del 30% a les botigues i el tancament d’establiments de més de 800 metres quadrats de superfície, inclosos els centres comercials. Tampoc no es poden reprendre els espectacles culturals o les activitats extraescolars –musicals o de dansa–, ni les competicions esportives no professionals.

Pel que fa a la mobilitat, tot i que no s’ha explicitat en la roda de premsa i a l’espera que es publiqui la resolució del Procicat, hi hauria les mateixes excepcions per trencar el confinament nocturn i municipal de cap de setmana.

 

Ràdio Caella

12/11/2020