Coronavirus: l'Hotel Atenea de Mataró es converteix en hospital

L'Hotel Atenea Port de Mataró, un dels equipaments hotelers de la capital del Maresme, funcionarà temporalment com a hospital, en el marc de l'epidèmia de coronavirus. Estarà supervisat pel Consorci Sanitari del Maresme i des d'aquest dissabte, dia 28, començarà a acollir pacients. Es tracta de persones en situació estable procedents de centres sociosanitaris, que necessiten alliberar llits per acollir persones en situació més greu actualment en hospitals, on a la vegada fa falta espai per a l'ingrés de pacients amb covid-19.

La mesura s'emmarca en la decisió del Servei Català de la Salut d'habilitar establiments hotelers, actualment buits ja que han hagut de tancar a causa de les mesures decretades per l'Estat d'alarma, com a centres sanitaris temporals, amb l'objectiu de controlar i prevenir la infecció. CatSalut assigna un centre canitari de la zona perquè en porti la gestió, i en el cas del Maresme central, l'Hotel Atenea és el que es transformarà en hospital, supervisat per professionals de l'Hospital de Mataró.

Passadissos de l'antic Hospital de Sant Jaume. Foto: R. G.

Passadissos de l'Hospital de Sant Jaume, els pacients del qual es traslladaran a l'hotel

El CSdM ha adequat la planta baixa de l’Hotel Atenea (17 habitacions) perquè pugui funcionar com a hospital. Segons expliquen des del Consorci, la tipologia de pacients que es traslladaran a l'hotel són "estables de baix risc i baixa complexitat assistencial", procedents de centres sociosanitaris de la comarca com ara l'Hospital de Sant Jaume de Mataró. Aquests centres, en el marc de l'epidèmia, han d’alliberar llits i adequar-se per atendre els malalts menys greus dels hospitals d’aguts.

Flux de pacients

L'objectiu és establir un flux de pacients perquè els hospitals d'aguts com el de Mataró puguin absorbir l'increment de malalts greus. Cal recordar que actualment a l'hospital mataroní hi més de 100 ingressats per coronavirus,  una vintena a l'UCI.

El nou hospital temporal estaran liderats per un metge i un enfermera del Consorci, amb un equip professional de 30 persones conformades per llicenciats de medicina que han aprovat l’examen MIR i que estan pendents d’iniciar la residència (procés que ha quedat interromput per l’epidèmia) i estudiants d’últim any de Medicina i d’Infermeria. Tots ells han realitzat una formació específica a l’Hospital de Mataró i a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.

Capgròs Diari Digital, 28.03.2020