El Maresme comptarà amb una 'Ruta de la Guerra Civil'

El Maresme comptarà amb una 'Ruta de la Guerra Civil', que pretén salvaguardar la memòria històrica recuperant elements arquitectònics i espais que van tenir un paper destacat durant el conflicte. La crearà el Consell Comarcal amb una subvenció de 336.000 euros de la Generalitat. Hi participaran 10 dels 30 municipis de la comarca i permetrà senyalitzar tots els elements de la Guerra Civil al Maresme i construir un Centre d'interpretació que s'ubicarà a Santa Susanna. A  més, es dissenyarà una plataforma digital que permetrà, a través d'una APP, seguir qualsevol dels 3 itineraris temàtics en els quals es vertebraran els espais i elements que es conserven de la Guerra Civil a la comarca.

Un dels búnquers a la costa del Maresme. Foto: R.Gallofré

Un dels búnquers a la costa del Maresme. Foto: R.Gallofré

El primer dels recorreguts és l'Itinerari de la Defensa de la Costa, que contemplarà un recorregut per les defenses instal·lades a les poblacions costaneres per intentar evitar un possible desembarcament de tropes franquistes. Les més nombroses van ser les trinxeres i els nius de metralladores, però també bateries de costa i llocs d'observació. Encara es conserva un bon nombre de nius de metralladores, la visita dels quals s'incorporarà en aquest recorregut.

El segon recorregut és l'Itinerari de la Reraguarda i el Front. que senyalitzarà els emplaçaments i edificis més emblemàtics que van tenir una significació especial durant el conflicte.  El Maresme va habilitar hospitals i les fàbriques van reconvertir la seva producció per la guerra. També les poblacions de la comarca van patir els bombardeigs aeris, fet que va provocar la construcció de refugis antiaeris.

Finalment hi haurà l'Itinerari de les Ambaixades, on es recordarà que Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d'Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar van acollir durant el conflicte diferents delegacions diplomàtiques que van fugir dels perills de Barcelona.

Aquest projecte se suma al de les 6 rutes incorporades a  "L'herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural a la comarca" subvencionat amb fons FEDER i complementarà l'oferta turística del Maresme com a territori cultural, responsable i de qualitat. El pressupost total ascendeix a 673.074, el 50% del qual quedarà cobert per la subvenció atorgada per la Generalitat dins la Convocatòria 2019 de subvencios als ens locals per al desenvolupament de Plans de Foment Territorial del Turisme. El 50% restant serà aportat pels 10 municipis maresmencs que hi participen.

13.11.2019

Capgròs El Diari Digital de Mataro i Maresme