La davallada del turisme a la nostra zona era previsible

Segons el professor de turisme del Tecnocampus de Mataró i de l’Escola Universitària d’Hostaleria i Turisme de Sant Pol, Benet Maimí, qui ha reforçat la crida de la PIMEC d’un turisme de més qualitat.

 

TURISTES

 

Maimí ha explicat que, durant els últims anys, Catalunya ha gaudit del turisme dels territoris en conflicte bèl·lic. La recuperació d’aquestes zones ha sigut una de les causants de la caiguda en l’ocupació turística.

Aquest any hi ha hagut una situació que, per altra banda, ja era previsible. Hi ha una sèrie de mercats competidors a la destinació del mercat espanyol, del Mediterrani, i els que sortim més afectats som Catalunya, perquè és la comunitat autònoma que rep més turistes de l’Estat espanyol. Per què ha passat això? És la recuperació dels mercats que ja havien funcionat molt bé, com és el mercat de Turquia, Grècia, Egipte, Tuníssia, que per diferents conflictes bèl·lics o situacions de terrorisme o incertesa política havien baixat moltíssim.

La petita i mitjana empresa catalana destacava que un turisme de qualitat és la via per allargar la temporada turística i l’estacionalitat de l’economia catalana, degut al pes que té el turisme. Maimí ha reforçat la tesi de la patronal afegint que és més important la despesa que fan els turistes que el percentatge d’ocupació.

Nosaltres hem d’anar cap a les destinacions de qualitat i excel·lència. El turisme no es medeix en volum, el que hem de mirar és la despesa que fan aquests turistes, el cost que tenen aquests turistes per nosaltres des del punt de vista mediambiental, social, demogràfic… El turisme té un guany, però també té una despesa. Nosaltres hem de buscar l’excel·lència d’aquest turisme.

El professor de turisme ha felicitat la gestió de l’ajuntament en la seva tasca de desestacionalitzar el turisme amb esdeveniments esportius com l’Ironman o festius com la Oktoberfest. Jo crec que Calella ho esteu fent molt bé. Jo felicito a l’Ajuntament, en aquest cas, a l’alcaldessa. Calella històricament, per no encasellar-se en un tipus de turisme de festa, de borratxera i de nit, està fent un creixement en maduresa amb tot el tema esportiu, del triatló, que genera una despesa important. Un dels elements més importants que hi ha és la desestacionalització i Calella històricament ho ha intentat amb la Oktoberfest.

Recordem que des del Gremi d’Hostaleria i Turisme del Maresme situaven entre el 5% i el 6% la caiguda del turisme a la comarca.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al professor de turisme Benet Maimí.

http://www.radiocalella.cat/la-davallada-del-turisme-a-la-nostra-zona-era-previsible/

Ràdio Calella

Societat, 11.09.2018