Impuls a l’habitatge turístic compartit per regular l’oferta de les plataformes

El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, preveu que el pròxim mes d’octubre el Govern aprovi el decret de reglament de turisme
 
Impuls a l’habitatge turístic compartit per regular l’oferta de les plataformes
Imatge d’arxiu d’un pis turístic (Àlex Garcia)

 

 

El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, preveu que el pròxim mes d’octubre el Govern aprovi el decret de reglament de turisme que, entre altres qüestions, incorporarà una nova modalitat d’allotjament, l’habitatge compartit. Tal com reflecteix un informe impulsat per Empresa i Coneixement que aborda l’ encaix de l’economia col·laborativa, el propietari o llogater d’un pis que sigui la seva residència habitual podrà llogar-ne una o diverses habitacions. Vila s’ha reunit els últims dies amb diferents plataformes en línia, com ara Airbnb o Booking, per plantejar-los que “o regulen la seva situació o no podran dur a terme les seves activitats”. I va afegir: “Nosaltres estem a favor de l’economia digital, però no pot ser que el Govern faci veure que no s’adona que hi ha casos d’ impunitat i d’il·legalitat”.

Vila subratlla que “la fiscalitat és l’únic instrument que té el Govern per compensar els ciu­tadans que pateixen els inconvenients d’alguns apartaments turístics”.

Aquest nou tipus d’allotjament és “un immoble en el qual hi ha d’haver empadronat el propietari, que ha de ser físicament allà per evitar dinàmiques de conflicte. El nombre màxim de persones allotjades serà d’entre sis i vuit”.

L’informe sobre economia col·laborativa, i en concret sobre l’“habitatge compartit”, fet per una comissió interdepartamental, pretén elaborar una “tipificació normativa diferenciada de la de les vivendes d’ús turístic”.

Aquesta modalitat podria semblar una adaptació del relloguer d’habitacions, una manera d’aconseguir uns diners extres per a moltes famílies, tot i que ara centrat en el mercat turístic. A més d’ordenar el desgavell en un àmbit utilitzat per diferents plataformes en línia, es pretén regular un pròsper negoci fins al moment lliure d’impostos.

Aquesta fórmula, insisteixen des d’Empresa i Coneixement, no té res a veure amb els habitatges d’ús turístic, que es lloguen en la seva totalitat. En funció de les característiques i dimensions de cada habitatge es podrà compartir un determinat nombre d’habitacions “per períodes de curta durada sense limitació anual”.

A més de l’empadronament, altres requisits són tenir la cèdula d’habitabilitat i estar inscrit al Registre de Turisme de Catalunya, que s’ha d’adaptar per funcionar com un cens informatiu obert. Així mateix, els titulars d’un pis compartit “han de presentar una declaració responsable a l’administració municipal competent, i a partir d’aquí definir com es resol la fiscalitat de l’activitat econòmica”.

També s’està negociant arribar a acords amb les plataformes perquè informin la Generalitat sobre l’evolució de les pernoc­tacions als immobles que ofe­reixen, no només per al control de l’activitat fiscal sinó també per poder observar les tendèn­cies d’ocupació en barris i ciutats.

Perquè aquesta activitat pugui desenvolupar-se han de ser els ajuntaments els que aprovin ordenances sobre això. El reglament preveu un marc normatiu sancionador específic “ per guanyar efectivitat”.

LA VANGUARDIA, 02.08.2017