El turisme genera un 13% més d'ocupació, però temporal

Les xifres del Consell Comarcal revelen en els últims cinc anys una recuperació del sector, que l'any passat va donar feina a 14.167 persones

Un 86% dels contractes són temporals i els sindicats alerten de la precarització

 

 

 

L'oferta de sol i platja continua sent el reclam per a molts turistes, que es concentren als mesos d'estiu tot i els esforços per allargar la temporada Foto: LLUÍS SERRAT.

 

 

 

ELENA FERRAN - MATARÓ

 

El turisme de sol i platja genera més ocupació, però per cobrir únicament la temporada. Les darreres xifres de l'informe d'activitats turístiques que elabora el Consell Comarcal mostren cinc anys consecutius d'increment de l'ocupació, que arriba, el 2016, a superar gairebé un 13% el nombre de llocs de treball que el sector tenia el 2008, abans de l'inici de la crisi econòmica. L'estudi, però, no amaga el punt feble del sector, que fa anys que intenta desestacionalitzar el negoci turístic més enllà de l'estiu. Només un 14% dels contractes que es van fer l'any passat eren indefinits. El president del Gremi d'Hostaleria del Maresme, Jordi Nogueras, reconeix que és complicat que els hotels puguin obrir tot l'any, tot i que cada cop n'hi ha més que s'hi atreveixen captant i oferint serveis a un turisme esportiu. “S'ha d'intentar buscar recursos per promocionar i fer equipaments que ens donin força i prestigi”, diu Nogueras, convençut que aquesta temporada serà igual de bona que l'anterior. El Consorci Turístic del Maresme està avaluant l'oferta turística i les infraestructures necessàries per sol·licitar els ajuts Feder l'any vinent. “Ens esforcem per implicar ajuntaments i privats per allargar la temporada i ampliar l'oferta tot l'any”, assegura el president del consorci, Joaquim Arnó (PDeCAT). El Maresme té registrades 1.690 empreses dedicades al turisme. S'hi inclouen els serveis d'allotjament (193), els de menjars i begudes (1.438), les agències de viatges i els operadors turístics (59). Tal com recull l'informe, el sector va donar feina a 10.938 persones assalariades (un 9,39% més que l'any anterior) i a 3.229 autònoms, una xifra que en aquest cas representa un descens del 0,25% respecte al 2015. El volum més gran d'ocupació el genera el servei de menjars i begudes.